Λίγα λόγια για την Kate Bush

Χάρη στη σειρά του Netflix “Stranger Things”. συγκεκριμένα ένα επεισόδιο του τέταρτου κύκλου, μια επιτυχία του 1985 κάνει θραύση στα νεότερα ακροατήρια, την ονομαζόμενη Generation Z. Πρόκειται για το “Running up that hill (make a deal with God)” της σπουδαίας τραγουδοποιού, ερμηνεύτριας και παραγωγού Kate Bush.

Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1958 από γονείς ερασιτέχνες καλλιτέχνες, που ενθάρρυναν την Kate και τα δύο αδέρφια της να καλλιεργήσουν τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα. Μόλις τα 13 της έχει, ήδη. αρχίσει να γράφει δικά της τραγούδια. Στα 15 της ηχογράφησε ένα πολύ πρόχειρο ντέμο που, όμως, εντυπωσίασε τον David Gilmour των Pink Floyd τόσο ώστε να χρηματοδοτήσει ο ίδιος ένα πολύ πιο φροντισμένο ντέμο με τρία τραγούδια της και να το παρουσιάσει στους υπεύθυνους της δισκογραφικής EMI.

Το demo άρεσε, αλλά στην εταιρεία έκριναν ότι θα ήταν καλό να περιμένουν να ενηλικιωθεί η ακόμη ανήλικη τότε Kate. Ο σκοπός ήταν να την προστατεύσουν από την απογοήτευση σε πιθανή αποτυχία. Από την άλλη υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα μπορούσε ένα 15χρονο κορίτσι – με ρωμαιοκαθολική ανατροφή – να διαχειριστεί την επιτυχία. Όπως και να ‘χει, το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ “The kick inside” και το πρώτο της single “Wuthering Heights”, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Emily Bronte “Ανεμοδαρμένα ύψη”. Ο δίσκος πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα και το τραγούδι σκαρφάλωσε στο βρετανικό νούμερο ένα.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία με τραγούδια γραμμένα, αποκλειστικά από την ίδια. Όλοι οι δίσκοι της έχουν φτάσει στα 10 καλύτερα. Από νωρίς στην καριέρα της, είχε τον απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο στο έργο της. Εμπνέεται από την λογοτεχνία και τους παραδοσιακούς αγγλικούς και κέλτικους μύθους – η μητέρα της ήταν ιρλανδικής καταγωγής. Επίσης, έχει κάνει θαύματα, τόσο με τον αναλογικό ήχο, όσο και με τον ψηφιακό , μάλιστα έχει δουλέψει πολύ με το φημισμένο sampler Fairlight CMI.

Έχει κερδίσει τη θέση της στο πάνθεο με τους σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς του 20ου αιώνα. το κυριότερο: όπως τα κορίτσια του πανκ, αλλά από άλλο πόστο – αυτό του αρτ ροκ – συνετέλεσε στο να σπάσει το στερεότυπο της γυναίκας που απλά και μόνο τραγουδάει. Έχει, λοιπόν, επηρεάσει πάμπολλες καλλιτέχνιδες, όπως την Tori Αmos, την Bjork, την Joanna Newsom και άλλες πολλές σπουδαίες δημιουργούς, τις οποίες σήμερα βλέπουμε να κυριαρχούν στο μουσικό στερέωμα, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικά άρτια έργα – και στην Ελλάδα. Να λοιπόν που χάρη σε μία ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας μία νέα γενιά ακροατών θα ανακαλύψει μία τόσο ιδιαίτερη, ιδιοσυγκρασιακή και σπουδαία καλλιτέχνιδα.

Κώστας Μαζιώτης 

Αυτό το κομμάτι το έγραψε ενώνοντας δυο παραδοσιακές μελωδίες: μια αναστενάρικη που άκουσε στις διακοπές της κάποτε στην Βόρεια Ελλάδα (την ιστορία την έχει αφηγηθεί γραπτά στο facebook η Κριστη Στασινοπούλου) και μια ιρλανδική. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αριστούργημα!