Ιστορία ενός τραγουδιού – “Αχ Χελιδόνι μου”

Ο Μάνος Λοϊζος είχε γράψει πολλά τραγούδια τα οποία το κοινό το έχει αγκαλιάσει και τραγουδιόνται ακόμη και σήμερα. Επίσης, παρακολουθούσε και τις υπόλοιπες κυκλοφορίες ελληνικές και ξένες. Μάλιστα, φέρεται να είχε εκφράσει την επιθυμία να γράψει τραγούδι πάνω στα ακόρντα του “Hotel California” των Eagles. Δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω. 

Εκείνο που μάλλον ισχύει είναι πως ο Λοϊζος καμάρωνε για το “Αχ Χελιδόνι μου” καθώς πλέον είχε καταφέρει να μιμηθεί το ύφος του Σταύρου Κουγιουμτζή. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο τραγούδι έχει τον δραματικό λυρισμό που χαρακτηρίζει τα σπουδαία τραγούδια του τελευταίου. Καθόλου τυχαία στην πρώτη εκτέλεση το ερμηνεύει μοναδικά ο Γιώργος Νταλάρας. 

Το “Αχ Χελιδόνι μου” προέκυψε ως εξής: Ο Μάνος Λοϊζος, στο ξεκίνημα τουλάχιστον της συνθετικής του καριέρας δεν διέθετε οικονομική άνεση. Κάποια στιγμή, του έλειψαν τα χρήματα για το νοίκι του σπιτιού όπου έμενε με την τότε σύζυγό του. Βρισκόμενος σε αδιέξοδο, απευθύνθηκε στον στιχουργό – και δημοσιογράφο – Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο συνδεόταν με αδελφική φιλία. Του ζήτησε στίχους ώστε να τους μελοποιήσει ο ίδιος και να του δώσει στη δισκογραφική εταιρία και να λάβει τη σχετική αμοιβή. Ο Παπαδόπουλος έγραψε σχετικά γρήγορα τους μελαγχολικούς, αλλά όμορφους στίχους, ο Λοϊζος έκατσε στο πιάνο και το τραγούδι βγήκε κανονικά με την μελωδία και τα ακόρντα πάνω στα οποία στηρίζεται. 

Οι δύο φίλοι δημιουργοί παρουσίασαν το τραγούδι στους υπεύθυνους της δισκογραφικής, εκείνοι το ενέκριναν, πληρώθηκε τα σχετικά ο Λοϊζος ώστε να μην ξεσπιτωθεί ο ίδιος και η γυναίκα του, το τραγούδι κυκλοφόρησε σαν δίσκος 45 στροφών και έγινε τεράστια επιτυχία. Προσωπικά, το θεωρώ ένα από τα κορυφαία ελληνικά τραγούδια, γενικά. Και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τα σπουδαιότερα έργα τέχνης προκύπτουν μέσα από δυσκολίες. Αυθαίρετος συλλογισμός, ίσως, αλλά δεν πειράζει.

Κώστας Μαζιώτης

υγ την ιστορία του αγαπημένου τραγουδιού την έχω διαβάσει σε αφιέρωμα του παλιού μουσικού περιοδικού “Δίφωνο” στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.

υγ2 μεγάλη παράληψη! το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1971