Καθώς η μεταγραφική περίοδος οδεύει προς το τέλος (11 Σεπτεμβρίου), τρεις περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών του εξωτερικού έκλεψαν την παράσταση τον τελευταίο καιρό στην ελληνική και ξένη επικαιρότητα. Ήταν η μεταγραφή του πρώην άσσου του ΠΑΣ Γιάννινα Ντίνου Μαυροπάνου από τη Στουτγκάρδη στη Γουέστ Χαμ αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, η μεταγραφή του Τάσου Δουβίκα από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας στη Θέλτα Ισπανίας αντί του ποσού των 12 εκατ. ευρώ και η μεταγραφή του τερματοφύλακα Χρήστου Μανδά από τον ΟΦΗ στη Λάτσιο με ποσό από 1 εκατ. ευρώ και άνω. Οι περιπτώσεις αυτών των παικτών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που δείχνει και τις παθογένειες που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν εκτιμήθηκαν σωστά από τις ομάδες που έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά τους, με συνέπεια να τους αφήσουν να φύγουν και να χάσουν εκατομμύρια ευρώ από τις μεταπωλήσεις και την εξέλιξη που είχαν αυτοί οι νεαροί ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουν οι παράγοντες ή ακόμα και οι προπονητές την υπομονή, την ωριμότητα για να στηρίξουν τα νέα παιδιά στο ξεκίνημα της καριέρας τους και να τους δώσουν παιχνίδια και τα ανάλογα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθούν ως ποδοσφαιριστές και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Με φωτεινή εξαίρεση τον αείμνηστο Γιώργο Χριστοβασίλη, που επί των ημερών του αναδείχθηκαν πολλοί νέοι παίκτες.
Είναι λογικό, όταν ένα νέο παιδί που έρχεται είτε από τις ομάδες Νέων, είτε από ερασιτεχνικά σωματεία, όταν παίζει για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, να νιώθει πίεση, φόβο, άγχος για να έχει καλή απόδοση και να μην κάνει κάποιο λάθος, με συνέπεια στα πρώτα παιχνίδια ή στην πρώτη χρονιά, να μην μπορεί να αποδώσει τα ανάλογα. Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι περισσότερες ομάδες δεν στηρίζουν τα ελληνόπουλα με συνέπεια να κάνουν τραγικά λάθη και εκ τω υστέρων να μετανιώνουν για τις πράξεις των.
Ο Ντίνος Μαυροπάνος έμενε με τους γονείς του στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Άγναντα Άρτας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ομάδες Νέων του Απόλλωνα Σμύρνης. Όμως τον Ιανουάριο του 2016 αντί να τον κάνουν επαγγελματία στη Ριζούπολη, τον άφησαν ελεύθερο και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον ΠΑΣ Γιάννινα! Ο αείμνηστος Γιώργος Χριστοβασίλης περίμενε στη…γωνία και τους τον πήρε μέσα από τα χέρια. Ο Μαυροπάνος πουλήθηκε από τον ΠΑΣ στην Άρσεναλ έναντι του ποσού των 2 εκατ. ευρώ. Η Άρσεναλ τον πούλησε στη Στουτγκάρδη και αυτή με τη σειρά της τον έδωσε πρόσφατα με μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ! Είναι η 3η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή, μετά την πώληση του Μανωλά από τη Ρόμα στη Νάπολι (36 εκατ. ευρώ) και του Μήτρογλου από τη Μπενφίκα στη Μαρσέιγ (27 εκατ. ευρώ). Τι έχουν να πουν τώρα στον Απόλλωνα Σμύρνης;
Ο 24χρονος Τάσος Δουβίκας, επιθετικός, βρέθηκε στις ομάδες Νέων του Αστέρα Τρίπολης το 2015 σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια μετά, έγινε επαγγελματίας και αγωνίστηκε στον Αστέρα από το 2017 μέχρι το 2020 έχοντας 40 συμμετοχές. Όταν έληξε το συμβόλαιο, δεν ανανεώθηκε, ενώ ο Αστέρας είχε τις οικονομικές δυνατότητες να τον κρατήσει. Ο Δουβίκας έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στον Βόλο. Την επόμενη χρονιά (2021) ο Βόλος τον παραχώρησε με μεταγραφή (1 εκατ. ευρώ) στην Ουτρέχτη Ολλανδίας η οποία τον παραχώρησε φέτος στη Θέλτα Ισπανίας έναντι 12 εκατ. ευρώ! Γύρω στα 2 εκατ. ευρώ θα πάρει και ο Βόλος που είχε ποσοστό μεταπώλησης! Προφανώς ο Δουβίκας δεν αξιολογήθηκε σωστά στον Αστέρα Τρίπολης.
Τρίτη διδακτική περίπτωση ο 22χρονος γκολκίπερ Χρήστος Μανδάς. Βγήκε από τις ομάδες Νέων του Ατρόμητου Περιστερίου, προερχόμενος από τον Αστέρα Κορυδαλλού. Στον Ατρόμητο αγωνίστηκε από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 με 28 συμμετοχές. Ήταν στη σκιά του Γιαννιώτη και για τον λόγο αυτό ήθελε να αποχωρήσει. Ο Ατρόμητος τον παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2022 στον ΟΦΗ σε ανταλλαγή με τον Ναμπί. Ουσιαστικά οι δύο ομάδες αντάλλαξαν τους παίκτες. Ο Μανδάς, ενώ στον Ατρόμητο δεν πήρε τις ευκαιρίες, στον ΟΦΗ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με αποτέλεσμα πρόσφατα να παραχωρηθεί από τον ΟΦΗ στη Λάτσιο. Δεν ανακοινώθηκε ποσό, αλλά ο Μηνάς Λυσάνδρου δήλωσε ότι είναι πάνω από εξαψήφιο ποσό, άρα από 1 εκατ, ευρώ και άνω.
Η ιστορία των παραπάνω τριών παικτών είναι διδακτική. Οι παράγοντες, οι προπονητές, ακόμα και οι φίλαθλοι καθώς και αυτοί κάνουν λάθη, θα πρέπει να έχουν υπομονή, να στηρίζουν τα νέα παιδιά, γιατί πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν και χάνουν χρυσάφι μέσα από τα χέρια τους.
Βαγγέλης Γυφτόπουλος