Η ΑΕΚ δύσκολα 1-0 τον μαχητικό ΠΑΣ

Σε έναν ακόμα αγώνα ο ΠΑΣ Γιάννινα στάθηκε καλά στο γήπεδο, αλλά δεν πήρε το αποτέλεσμα που θα ήθελε όπως και τους βαθμούς. Μπορεί η ΑΕΚ να επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης και να κέρδισε δίκαια στο στάδιο «Ζωσιμάδες» με σκορ 1-0, με γκολ στο 7’ του Τσούμπερ, αλλά και ο ΠΑΣ είχε καλές στιγμές με αποκορύφωμα μια διπλή ευκαιρία στο 10’ με σουτ του Μπάλαν από κοντά πάνω στον Στάνκοβιτς και στη συνέχεια σουτ σε κενή εστία του Παμλίδη στο οριζόντιο δοκάρι. Αν δούμε συνολικά την εικόνα του αγώνα και το φιλμ των φάσεων, η ΑΕΚ ναι μεν πίεσε σε αρκετά διαστήματα και είχε κατοχή μπάλας, αλλά εκτός από το δοκάρι του Τσούμπερ δεν είχε άλλη μεγάλη ευκαιρία για γκολ, παρά μόνον κάποια σουτ έξω από την περιοχή που εξουδετέρωσε ο σταθερός σε αυτό το παιχνίδι Κλέιμαν. Και στο τελευταίο πεντάλεπτο θα μπορούσε ο ΠΑΣ να βάλει κάποιο γκολ με την πίεση που εξάσκησε, αναγκάζοντας κάποιους παίκτες της ΑΕΚ να κάνουν σκόπιμες καθυστερήσεις.
Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη και επισήμανε και ο Στάικος στις δηλώσεις του, οι εντυπώσεις γρήγορα εξανεμίζονται και μένουν οι βαθμοί και τα αποτελέσματα. Υπό την έννοια αυτή, πέρασε μια ακόμα αγωνιστική που ο ΠΑΣ έδειξε τα δόντια του αλλά δεν πήρε τίποτα. Αυτή τη φορά είχε να αντιμετωπίσει μια πολύ σημαντική και ποιοτική ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ και μόνο εύκολο δεν ήταν το έργο του. Ασφαλώς και δεν μπορεί να…πανηγυρίσει επειδή είχε δοκάρι με τον Παμλίδη ή μια μεγάλη ευκαιρία στο 30’ με τον Ροσέρο, ασχέτως αν υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ και δεν υπάρχει στατιστική καταγραφή της φάσης. Όμως, επειδή το πρωτάθλημα έχει ακόμα δρόμο, καθώς υπολείπονται 21 αγωνιστικές με τα πλέι άουτ, οι καλές εμφανίσεις στα πολύ δύσκολα παιχνίδια με ΟΦΗ εκτός και ΑΕΚ εντός μπορούν να αποτελέσουν καλό ψυχολογικό στήριγμα για τη συνέχεια. Και αν ισχύει αυτό που λένε πολλοί ότι στο ποδόσφαιρο στο τέλος η τύχη σου δίνει ότι σου στερεί, απονέμοντας δικαιοσύνη, τότε κάπου αλλού θα πάρει βαθμούς που δεν πήρε σε παιχνίδια που ήταν καλός.
Ήταν δύσκολη η νίκη της ΑΕΚ, κάτι που σημείωσε και ο Αλμέιδα. Όσοι περίμεναν ότι θα περάσει με…περίπατο από τα Γιάννινα επειδή ο ΠΑΣ είναι στις τελευταίες θέσεις, διαψεύστηκαν. Το ματς στο τέλος πήγε να γίνει ρουλέτα, βάζοντας χεράκι και ο Διαμαντόπουλος που έδωσε κάποια σφυρίγματα στην Ένωση. Ο Αρκάδας ρέφερι ενώ είχε να βγάλει ένα εύκολο και καθαρό παιχνίδι (δεν χρειάστηκε καμία φορά να συμβουλευτεί τον VAR), στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά προς το τέλος εκτέθηκε με κάποια σφυρίγματα υπέρ της ΑΕΚ. Όχι ότι η διαιτησία μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης, αφού τονίσαμε και πριν ότι η ΑΕΚ κέρδισε δίκαια, αλλά οι ρέφερι θα πρέπει να σέβονται και τις ομάδες που μάχονται για την παραμονή στην κατηγορία. Κλείνοντας ως προς την εικόνα του αγώνα η ΑΕΚ χωρίς να παίξει ιδιαίτερα καλό ποδόσφαιρο πήρε σημαντική νίκη στα Γιάννινα, απέναντι σε έναν ΠΑΣ που αν είχε τον τρόπο να κρατήσει λίγο τη μπάλα στην κατοχή του και να βγάλει περισσότερες πάσες μπροστά, θα μπορούσε να βάλει δύσκολα στον «Δικέφαλο», καθώς η άμυνά του στις αντεπιθέσεις του ΠΑΣ δεν είχε γρήγορες επιστροφές και είχε κενά.
Η ΑΕΚ προηγήθηκε 1-0 στο 7’ με διαγώνιο σουτ του Τσούμπερ μέσα από την περιοχή μετά από μπαλιά του Ελίασον. Σε ένα ακόμα παιχνίδι ο ΠΑΣ δεν μπόρεσε να αποφύγει τον αιφνιδιασμό και το γρήγορο σε βάρος του γκολ. Όμως στο 10’ έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση, όταν σε κάθετη μπαλιά ο Μπάλαν σούταρε πάνω στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ και στην επιστροφή ο Παμλίδης προ κενής εστίας δεν βρήκε καλά τη μπάλα που βρήκε το οριζόντιο δοκάρι. Απάντησε η ΑΕΚ στο 26’ με ένα σουτ του Τσούμπερ στο δεξιό κάθετο δοκάρι του ΠΑΣ, αφού πρώτα απέκρουσε ο Κλέιμαν. Είχε προηγηθεί στο 16’ καλό σουτ του Γκατσίνοβιτς που απέκρουσε ο Κλέιμαν. Στο 30’ ο ΠΑΣ είχε ευκαιρία από θέση τετ-α-τετ με τον Ροσέρο αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ. Επίσης στο 32’ καταγράφεται ένα σουτ του Μάνταλου μέσα από την περιοχή που απέκρουσε ο Κλέιμαν.
Στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε πολύ ο ρυθμός του αγώνα και δεν είχε πολλές φάσεις. Κάποια σουτ έξω από την περιοχή χωρίς κατάληξη δεν ζέσταναν τον κόσμο στις εξέδρες. Ο ΠΑΣ στο τέλος τα έπαιξε όλα για όλα, κέρδισε απανωτά κόρνερ, πίεσε για την ισοφάριση, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο για τα δίχτυα. Υπάρχει μια φάση στις καθυστερήσεις όταν σε κόρνερ του Τσαούση ο Γκατσίνοβιτς φαίνεται να σπρώχνει τον Εραμούσπε, αλλά ο Διαμαντόπουλος δεν περίμενε ούτε καν να γίνει έλεγχος της φάσης στο VAR. Ο ΠΑΣ κρατά την καλή εμφάνιση και συνεχίζει, έχοντας δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Ατρόμητο και Κηφισιά, όπου θα πρέπει να μπει με το μαχαίρι στο στόμα και να πάρει βαθμούς.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος του συνδέσμου Αρκαδίας. Βοηθοί του οι Κωνσταντίνος Ψάρρης (Ζακύνθου) και Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (Αρκαδίας). Τέταρτος θα είναι ο Δημήτριος Μαλούτας (Ημαθίας). Στο VAR ο Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας) με βοηθό VAR τον Ανδρέα Μεϊντανά (Αχαΐας). Τέλος, παρατηρητής ο Βασίλης Τεροβίτσας (Αιτ/νιας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Κλέιμαν, Πανάγου, Παντελάκης, Εραμούσπε, Τσαούσης, Καραχάλιος (90+3’ Μπακαδήμας), Ριένστρα, Τζίμας (66’ Λεό), Παμλίδης, Ροσέρο (85’ Κόντε), Μπάλαν (67’ Γκάρο).

ΑΕΚ (Mατίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Κάλενς (λ.τρ. 83’ Μήτογλου), Μοχαμάντι, Σιμάνσκι, Ελίασον (75’ Άμραμπατ), Πινέδα (75’ Γαλανόπουλος), Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος (75’ Πισάρο), Τσούμπερ (75’ Πόνσε).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΟΦΗ – Βόλος 1-1
Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 3-1
ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός 5-0
ΑΕ Κηφισιάς – Αστέρας Τρίπολης 1-3
ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ 0-1
Λαμία – Ατρόμητος 3-3
Άρης – Παναθηναϊκός 2-0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(12η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 28
Ολυμπιακός 27
ΑΕΚ 27
ΠΑΟΚ 26
Άρης 20
Λαμία 16
————————————————–
ΟΦΗ 15
Αστέρας Τρίπολης 14
Πανσερραϊκός 13
Ατρόμητος 11
Κηφισιά 8
ΠΑΣ Γιάννινα 7
Βόλος 7
Παναιτωλικός 6
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.
-Βόλος, Πανσερραϊκός έχουν αγώνα λιγότερο ενώ ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό και -1 για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
17.30 Παναιτωλικός – Κηφισιά
20.00 Αστέρας Τρίπολης – Πανσερραϊκός
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
16.30 Βόλος – Ολυμπιακός
17.30 Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα
19.30 Παναθηναϊκός – ΟΦΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
18.00 ΠΑΟΚ – Λαμία
21.00 ΑΕΚ – Άρης

Στάικος: Θέλουμε και βαθμούς όχι μόνο εντυπώσεις

Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Θανάσης Στάικος μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ δήλωσε πως δεν αρκεί η καλή εικόνα αλλά η ομάδα του έχει ανάγκη τους βαθμούς. Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα χαρακτήρισε ανοιχτό το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο και χωρίς σκοπιμότητες, ωστόσο στάθηκε στην αναγκαιότητα των βαθμών στα επόμενα παιχνίδια. Συγκεκριμένα τόνισε: «Σε ένα παιχνίδι το οποίο είχε μεγάλη δυσκολία για εμάς, μπορώ να πω ότι στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα ανοιχτό παιχνίδι χωρίς καμία σκοπιμότητα από τις δύο ομάδες και σίγουρα αυτό ως χαρακτηριστικό διευκόλυνε την ομάδα της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά είχαμε και εμείς τις δικές μας καλές στιγμές και θα μπορούσαμε να είχαμε ισοφαρίσει το παιχνίδι, φυσικά η ΑΕΚ είχε αρκετές ευκαιρίες και ήταν δίκαια μπροστά στο σκορ και θα μπορούσε το ματς να ήταν 1-2. Γενικά έγινε ένα καλό παιχνίδι με καλό ρυθμό και εκατέρωθεν φάσεις και περισσότερες από πλευράς της ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο έπρεπε να μετριάσουμε αυτό το ρυθμό γιατί υπερτερούσε η ΑΕΚ και νομίζω το κατορθώσαμε ως το 70΄ και στη συνέχεια πήραμε μέτρα στο γήπεδο και προσπαθούσαμε να πιέσουμε με στατικές φάσεις και κάποιες πλαγιοκοπήσεις χωρίς να έχουμε τη μεγάλη φάση. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Είμαστε μία ομάδα που βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία και θέλουμε βαθμό ή βαθμούς οπουδήποτε. Παρόλα αυτά μπορούμε να δούμε μία καλύτερη εικόνα της ομάδας μας σίγουρα στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ αλλά και σήμερα ήταν μια καλή προσπάθεια. Θέλουμε βαθμούς και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ώστε να τους πάρουμε στα επόμενα παιχνίδια».
Για το αν τον προβληματίζει ότι η ομάδα δέχεται νωρίς γκολ: «Έχουμε δεχθεί αρκετά γκολ στα πρώτα λεπτά των αγώνων και αυτό είναι κάτι που αναλύουμε και πολλές φορές συμβαίνει, αυτό να είναι απόρροια από την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται οι παίκτες από την βαθμολογική θέση της ομάδας. Ελπίζω στη συνέχεια να το μετριάσουμε και να το ισορροπήσουμε».
Για το αν υπάρξουν αλλαγές όπως προαναγγέλθηκε στην ανακοίνωση της διοίκησης: «Τι εννοείτε αλλαγές; Εγώ στην ανακοίνωση δεν διάβασα αλλαγές, διάβασα ενίσχυση, έχει διαφορά η μία λέξη με την άλλη. Ότι θα υπάρξει ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα, όπως διάβασα, θα υπάρξει. Το πρώτο που σκέφτεται κάποιος είναι η μεταγραφική ενίσχυση και εκεί θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό. Για κάτι άλλο δεν ξέρω».
Για το αν η καλή εικόνα στα δύο τελευταία ματς με ΟΦΗ και ΑΕΚ δίνει μια καλή διάθεση στην ομάδα για τη συνέχεια: «Σίγουρα. Όταν έχεις καλές εμφανίσεις και η εικόνα σου στο γήπεδο είναι ισορροπημένη, ανταγωνιστική, έχεις κάποιες αρχές στο παιχνίδι τουλάχιστον σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού με τον ΟΦΗ και κάποια λιγότερα σήμερα, εμφανίστηκαν αυτές οι αρχές. Όμως θέλουμε και βαθμούς για να έχουμε αισιοδοξία για το μέλλον. Παρόλα αυτά δεν χάνω την πίστη μου σε αυτή την ομάδα, χωρίς να λέω απαραίτητα ναι χρειάζονται βελτιώσεις και διορθώσεις. Για να είμαστε χαμηλά στη βαθμολογία δεν τα έχουμε κάνει καλά τα πράγματα, αλλά δεν έχω χάσει την πίστη μου σε αυτή την ομάδα. Χρειάζεται στη συνέχεια να πάρουμε και βαθμούς».
Για το αν χρειάζεται ενίσχυση ο ΠΑΣ: «Αναμφίβολα».

Αλμέιδα: Ήταν μια δουλεμένη νίκη στα Γιάννινα

Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από τα Γιάννενα με τον Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου να δηλώνει ότι η επιτυχία της ομάδας του οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει. Τόνισε μάλιστα πως οι ποδοσφαιριστές του είχαν 600 αποτελεσματικές πάσες.
Αναλυτικά η δήλωση του Ματίας Αλμέιδα: «Ήταν μια νίκη. Μια νίκη που ήταν δουλεμένη. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε μια διαφορά από τον αντίπαλο. Θα μπορούσαμε περισσότερα γκολ. Και ο αντίπαλος θα μπορούσε να σκοράρει. Πέρυσι είχαμε χάσει εδώ, φέτος κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι δυνατή ομάδα ο ΠΑΣ στην έδρα του. Ξέραμε πώς να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα. Θέλαμε τη νίκη και την καταφέραμε. Ήμασταν δίκαια νικητές. Είχαμε το 70% της κατοχής, είχαμε 600 πάσες αποτελεσματικές. Δημιουργήσαμε ξεκάθαρες ευκαιρίες. Όλοι θέλουμε να σκοράρουμε περισσότερα γκολ, αλλά κατακτήσαμε τους τρεις βαθμούς».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος