Δισκοπαρουσίαση: Youth Valley “Lullabies for Adults”

Πριν κάμποσο καιρό είχαμε παρουσιάσει κάποιο από τα φετινά καινούργια τραγούδια του ελληνικού indie rock συγκροτήματος Youth Valley με έδρα την Αθήνα. Η μπάντα είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση με το ντεμπούτο ep με τίτλο απλά το όνομά τους. Έκτοτε έδωσαν δυνατό παρόν παίζοντας ζωντανά μαζί με σημαντικές μπάντες του χώρου, σε σπουδαία φεστιβάλ, με τελευταίο εκείνο της Death Disco στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Επιθυμώντας να επικοινωνήσουν εκ νέου με τους φίλους της γλυκιάς μουσικής τους και – γιατί όχι – να δοκιμαστούν στην φόρμα του ολοκληρωμένου άλμπουμ, επιστρατεύθηκαν την πολύτιμη βοήθεια του κοινού με το εργαλείο του crowdfunding – πιστεύω ό,τι πιο τίμιο μπορεί να γίνει γενικά – και προχώρησαν στην ηχογράφηση του δίσκου “Lullabies for Adults” που μεταφράζεται ως “Νανουρίσματα για Ενήλικες”. Ας δούμε τι λένε οι ίδιο σχετικά:

“Το “Lullabies For Adults” αφηγείται την διαδικασία της ενηλικίωσης και όλα τα συναισθήματα που γεννιούνται και επαναπροσδιορίζονται «μεγαλώνοντας». Κινείται ανάμεσα σε αναμνήσεις παιδικής αθωότητας, αγανακτισμένης εφηβείας και το πέρασμα από τον ρομαντισμό και την αθανασία, στο παρόν μιας ενήλικης νοοτροπίας βυθισμένης στο χάος του θνητού ρεαλισμού, όπου κάποιος προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τον δικό του ασφαλή χώρο και ένα προσωπικό νόημα/ρόλο στη ζωή.”

Ακόμη:

“Ο ήχος της μπάντας σε αυτό το εγχείρημα, διαθλάται μέσω ενός κράματος κιθαριστικής shoegaze, post-punk και dream-pop, χωρίς παράλληλα να διστάσει να μοιραστεί το σκοτάδι αλλά και την ελπίδα σε υπερθετικό βαθμό, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.”

Για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που δεν έχουν εξοικειωθεί με τους παραπάνω ξενικούς όρους, να πούμε πως τα τραγούδια των Youth Valley ηχητικά διαθέτουν ρυθμική βάση ζωηρή, στιβαρή και, σε σημεία, νευρώδη. Μελωδικά στον δίσκο ακούμε κιθάρες και πλήκτρα που δημιουργούν ατμόσφαιρα μελαγχολική, ονειρική, γεμάτη ρομαντική διάθεση, ενώ δεν λείπουν στιγμές όπου οι κιθάρες ακούγονται σεληνιασμένες. Σε ανάλογο κλίμα, βέβαια, κινούνται και στίχοι που, πρέπει να τονίσουμε, είναι καλογραμμένοι και δεν στερούνται ποιητικότητας. Φυσικά η γλώσσα είναι η αγγλική, κάτι που ταιριάζει στο στυλ της μουσικής απόλυτα. Να πούμε πολλά μπράβο στους υπεύθυνους της παραγωγής (το γκρουπ μαζί με τον Άλεξ Μπόλπαση): ο ήχος είναι καθαρός και ταυτόχρονα όσο θαμπός χρειάζεται ώστε να αποδοθεί αυτό το “φθινοπωρινό” κλίμα που χαρακτηρίζει τα εννιά τραγούδια του δίσκου. Τέλος, αξίζουν έπαινοι επί πλέον καθώς τα φωνητικά δεν είναι τρανταχτά “μπροστά” σε σχέση με τα όργανα. Αυτό, εκτιμούμε, αρμόζει σε shoegaze/dreampop ενορχηστρώσεις, αφήστε μάλιστα που έτσι ο δίσκος είναι πιο συμπαγής.

Δεν ξέρουμε τι άλλο να πούμε, παρά το ότι αξίζει να στηριχθούν τα παιδιά με κάθε δυνατό τρόπο. Επί πλέον, να τονιστεί πως πλέον και οι ελληνικές παραγωγές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες διεθνείς. Με λίγα λόγια, πάει η εποχή του “καλό για ελληνικό”.

Κώστας Μαζιώτης

Το mastering έγινε από τον Nick Townsend (Infrasonic Sound Mastering, Η.Π.Α), τις φωτογραφίες ανέλαβε η Άρτεμις Μπλίτσα και το εικαστικό του άλμπουμ που βασίστηκε στο concept και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Joseph Powell, δημιούργησε η Μαρία Παναγοπούλου. Τα πλήκτρα του δίσκου παίχτηκαν από τον κιθαρίστα της μπάντας Aki Rei, με εξαίρεση την τιμητική συμμετοχή του Σεραφείμ Τσοτσώνη στο «Veronica».

Το “Lullabies For Adults” είναι διαθέσιμο ψηφιακά, σε συλλεκτικό magenta 12’’ βινύλιο (περιορισμένα αντίτυπα), σε μαύρο 12” βινύλιο και σε CD το οποίο θα περιλαμβάνει και το Youth Valley EP, όλα υπό την αιγίδα της σύμπραξης των Make Me Happy Records και Shelflife Records.

Οι Youth Valley είναι:
Joseph Powell – φωνητικά, κιθάρες // Dean Jola – κρουστά, drums, φωνητικά //
George V– κιθάρες // Aki Rei – κιθάρες, φωνητικά // Anastasis Zisis – μπάσο

https://www.facebook.com/youthvalleyband

https://www.instagram.com/youthvalleyband/

https://www.youtube.com/channel/UC4exb75WrALNxYg0kTxKznQ

https://twitter.com/i/flow/login?redirect_after_login=%2Fyouthvalleyband

https://open.spotify.com/artist/0kHMttxwA2rMClpAh9M34X?si=lHJSHmXURK2d0onbHNNkbA