Δεν μας είχε συνηθίσει στο εξωτερικό ο ΠΑΣ!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΣ θα κάνει προετοιμασία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Κίελτσε της Πολωνίας. Στο ίδιο αθλητικό κέντρο που ήταν και πέρυσι. Μάλιστα, ήταν καλύτερα στην υγεία του και είχε επισκεφθεί την αποστολή για ένα τριήμερο και ο αείμνηστος πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης. Δεν μας συνήθιζε στο παρελθόν να κάνει προετοιμασία στο εξωτερικό και προτιμούσε αθλητικά κέντρα της Ελλάδας, όπως στο Μέτσοβο, στο Σέλι, στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, στο Ελατοχώρι Πιερίας και τελευταία στο Καρπενήσι. Προφανώς πέρυσι έμειναν ικανοποιημένοι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη διαμονή το τεχνικό τιμ και οι παίκτες και προτίμησαν και φέτος να πάνε από 15 Ιουλίου στην Πολωνία. Αντίθετα, οι περισσότερες μικρομεσαίες ομάδες προτιμούν ελληνικές περιοχές. Για παράδειγμα Λαμία και Παναιτωλικός θα πάνε Καρπενήσι, Βόλος, Ατρόμητος στο Πήλιο. Ο Αστέρας Τρίπολης θα μείνει στη βάση του, στο δικό του αθλητικό κέντρο που είναι δίπλα από το γήπεδο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Οι δύο νεοφώτιστοι Κηφισιά και Πανσερραϊκός δεν έβγαλαν πρόγραμμα. Η Κηφισιά τώρα προσέλαβε προπονητή, τον Αρτινό Γιάννη Αναστασίου και ίσως πάει για λίγο και στην Ολλανδία αν το επιτρέπουν τα οικονομικά. Ο Πανσερραϊκός, δεν πήρε ακόμα προπονητή. Ίσως μείνει στις Σέρρες, ή να πάει στο αθλητικό κέντρο του Βόλακα στη Δράμα. Στη Θεσσαλονίκη και στο αθλητικό κέντρου στο Νέο Ρύσιο κάνει προετοιμασία ο Άρης, πηγαίνοντας για φιλικά παιχνίδια στη Βουλγαρία. Στην Ολλανδία κάνει προετοιμασία η ΑΕΚ, εκεί πήγε προχθές και ο ΠΑΟΚ, ενώ θα ακολουθήσει και ο ΟΦΗ. Στην Αυστρία είναι ο Παναθηναϊκός, όπου θα πάει σε λίγο και ο Ολυμπιακός.
Επί εποχής Χριστοβασίλη, δηλαδή από το 2008 και μετά, ο ΠΑΣ έκανε κατά κανόνα προετοιμασία στην Ελλάδα. Την πρώτη χρονιά πήγε στο Μέτσοβο, τρεις φορές στο Ελατοχώρι Πιερίας, μία φορά στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας και από το 2013 μέχρι το 2020 στο Καρπενήσι. Το 2011, μετά το βασικό στάδιο προετοιμασίας στο Ελατοχώρι, με προπονητή τον Στεφάν Ντεμόλ πήγε στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, δίνοντας φιλικά παιχνίδια με τη Χόμουφ Τσεχίας, την Αραβική Αλ Άϊ, την Σίβασπορ Τουρκίας και με τον Άρη Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τις μεταβάσεις του στο εξωτερικό, η πρώτη φορά ήταν το 1976 που έκανε μεν προετοιμασία στη Βοβούσα Ζαγορίου, αλλά πήγε στη Βουλγαρία για φιλικά παιχνίδια, καθώς είχε προπονητή τον Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ, μεγάλη μορφή στα νιάτα του της Λέφσκι και της Εθνικής Βουλγαρίας. Πάλι η Βουλγαρία ήταν ο προορισμός του ΠΑΣ το καλοκαίρι του 1986, με πρόεδρο τον Χρήστο Μήτση και προπονητή τον Γκερντ Πρόκοπ. Μετά από 4 χρόνια, το καλοκαίρι του 1990, ο ΠΑΣ ανέβηκε στην Α’ Εθνική και πήγε για προετοιμασία στη Γερμανία. Πρόεδρος ο Κώστας Χρηστίδης και προπονητής ο Τομ Φριβάλσκι. Στη δεκαετία του ’90 πήγε στη Γιουγκοσλαβία με προπονητή τον Γερμανό παλιό άσσο της ΑΕΚ Τίμο Τσανλάιτερ. Το καλοκαίρι του 1998 ο ΠΑΣ έκανε προετοιμασία στην Ιταλία, με προπονητή τον αείμνηστο Ανδρέα Μιχαλόπουλο και πρόεδρο τον Μάνθο Κολέμπα.
Το Κίελτσε, που θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά φέτος ο «Άγιαξ της Ηπείρου», έχει πληθυσμό 195.774 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2019. Είναι η 17η πόλη της Πολωνίας σε πληθυσμό. Η πόλη είναι κτισμένη στο κέντρο των ορών Σβιετοκρίσκιε (όρη του Αγίου Σταυρού), στο βόρειο τμήμα της ιστορικής πολωνικής επαρχίας της Ελάσσονος Πολωνίας. Στην πόλη υπάρχει δημοτικό στάδιο 15.000 θέσεων, ενώ η τοπική ομάδα Κορόνα ανήκει στη Β’ Εθνική Πολωνίας. Αγωνίστηκε και στην Α’ Εθνική, κατακτώντας δύο φορές την 2η θέση, ενώ αγωνίστηκε και σε τελικό Κυπέλλου. Από εκεί ξεκίνησε ο Γιάροσλαβ Σβιερτσέφσκι που αγωνίστηκε πολλά χρόνια ως αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας, με καριέρα σε Λεχ Πόζναν, Σεντ Ετιέν, Μπαστιά, Μπέρμιγχαμ και άλλες.
Πέρυσι ο ΠΑΣ είχε πάει στην Πολωνία στις 12 Ιουλίου, έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις μεταγραφικές επιλογές. Φέτος είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού πήγαν πίσω πολλά θέματα. Τώρα τελευταία με τη μεταγραφή του Κλέιμαν και τις ανανεώσεις των συμβολαίων Κόντε και Αθανασίου, κάτι φαίνεται να κινείται στους ορίζοντες.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος