Δεν έγινε τελικά η μεταγραφή Φαντιγκά στον ΠΑΣ

Έπεσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η αυλαία της μεταγραφικής περιόδου 2023, χωρίς να γίνει τελικά η θρυλούμενη μεταγραφή του Μπαντιουγκού Φαντιγκά στον ΠΑΣ Γιάννινα, υπό τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό. Ενώ ο Ολυμπιακός ήταν θετικός, υπήρχε η άρνηση του ποδοσφαιριστή και παρά τις προσπάθειες που έγιναν χθες βράδυ, αυτός δεν άλλαξε γνώμη. Ο ΠΑΣ θα κινηθεί για την απόκτηση κεντρικού μέσου στον χώρο των ελεύθερων παικτών, που έχουν δικαίωμα να μεταγραφούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΑΣ απέκτησε τον Μπόρις Κλέιμαν από τον Βόλο, πήρε δανεικούς τον Χουάν Γκάρος από την Ουρακάν Αργεντινής, τον Παναγιώτη Τζίμα και Μάριο Τσαούση από τον ΠΑΟΚ, και απέκτησε τους Κωνσταντίνο Πανάγου από τον Ηρακλή, Μάτους Μπεγκάλα από τη Ζεμπλίν Μιχαλόβτσε Σλοβακίας. Επέστρεψε ο Λεοντίντ Μίνα που ήταν δανεικός στην ομάδα Β’ της Βέρντερ Βρέμης και έγινε επαγγελματίας από την ομάδα νέων Κ19 ο Δημήτρης Ναούμης. Από τον ΠΑΣ Γιάννινα αποχώρησαν οι Πήλιος (ΑΕΚ), Ρίζος (ελεύθερος), Μέντες Μορέιρα (Ανόρθωση Κύπρου), Σωτήρης Νίνης (ΑΕ Κηφισιάς), Παναγιώτης Τσιντώτας (Ατρόμητος), Άγγελος Τσάβος (ελεύθερος), Αντρέι Ράντου (ελεύθερος), Λάμπρος Μουστάκας (ΑΕΚ Β’), Απόστολος Σταματελόπουλος (Νιούκασλ Γιουνάιτεντ Τζετς Αυστραλίας).
Στο αγωνιστικό κομμάτι, με προπόνηση που έγινε χθες στο ΠΕΑΚΙ ξεκίνησε η προετοιμασία του ΠΑΣ για τον αγώνα της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης. Το διήμερο ρεπό που δόθηκε ήταν μια όαση ξεκούρασης για όλους, ξεκινώντας χθες με διάθεση και νέες δυνάμεις τις προπονήσεις, με στόχο η ομάδα και στη επανεκκίνηση του πρωταθλήματος να δείξει το σφριγηλό πρόσωπο που είχε στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Επέστρεψε και ο Θανάσης Στάικος που έλειπε την περασμένη εβδομάδα, καθώς παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολή προπονητών. Στο κάδρο από χθες μπήκε ο Αστέρας Τρίπολης, που είναι οπωσδήποτε ένας πολύ δύσκολος και ποιοτικός αντίπαλος για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Η ομάδα του Μοριά έχασε στην 1η αγωνιστική με 3-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Στην 2η αγωνιστική κέρδισε με σκορ 3-0 τον ΟΦΗ και στην 3η αγωνιστική έχασε στις καθυστερήσεις με σκορ 3-2 από τον Άρη στο γήπεδο Χαριλάου. Έβγαλε δύσκολα παιχνίδια με καλές εμφανίσεις, δείχνοντας στις τρεις πρώτες αγωνιστικές πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι.
Χθες μπήκαν στο κανονικό πρόγραμμα οι Καραχάλιος και Κιάκος που ήταν τραυματίες και μπορεί να τους υπολογίζει ο Στάικος για την Τρίπολη. Δεν προπονήθηκε ο Φοφανά που είχε ενοχλήσεις στον προσαγωγό και ο Σούλης για προσωπικούς λόγους. Η προετοιμασία θα συνεχιστεί σήμερα με πρωινή προπόνηση στο ΠΕΑΚΙ.

Ο ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

Ο 21χρονος επιθετικός της ΑΕΛ Μιχάλης Τσουμάνης που δοκιμάστηκε για μεγάλο διάστημα και στον ΠΑΣ Γιάννινα, κατέληξε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης που αγωνίζεται στη Β’ Εθνική. Χθες ο Γηραιός ανακοίνωσε την απόκτηση του Θεσσαλού επιθετικού υπογράφοντας διετές συμβόλαιο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Τον 26χρονο μέσο Νταν Γκλάζερ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ απέκτησε χθες ο ΟΦΗ. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο.
-Ο Γιώργος Τζαβέλλας έμεινε ελεύθερος από την Τουρκική ομάδα Πεντίκσπορ και έκλεισε στον Ατρόμητο Περιστερίου.
– Παίκτης του Παναθηναϊκού για τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι ο Γιώργος Νίκας. Ο 24χρονος θα μείνει φέτος στον Λεβαδειακό ως δανεικός.
-Τον 31χρονο δεξιό αμυντικό του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου Μάρκο Γκόμπελιτς απέκτησε χθες βράδυ η Κηφισιά.

Ο ΠΑΣ ΜΕ ΤΗ…ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια και η στατιστική απεικόνιση πολλές φορές να παρεκκλίνει από την πραγματική εικόνα και τις δυνατότητες των ομάδων, αλλά είναι μια παράμετρος που πάντα λαμβάνεται υπόψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σούπερ Λιγκ η στατιστική εικόνα στον ΠΑΣ Γιάννινα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές έχει ως εξής: Είναι πρώτος στα λάθη, 124 στον αριθμό, έναντι 121 του Άρη και 120 του Ολυμπιακού. Είναι πρώτος στα κλεψίματα, 98 στον αριθμό, έναντι 93 του Ολυμπιακού και 83 της Λαμίας, είναι 5ος στις αποκρούσεις, 11 στον αριθμό, με πρώτη την Κηφισιά που έχει 21. Επίσης ο ΠΑΣ είναι 6ος στις τελικές προσπάθειες (σύνολο 31), 11ος στα γκολ (σύνολο 3), 11ος στον συντελεστή γκολ ανά τελική προσπάθεια (0,0968), ενδέκατος στα σουτ εντός περιοχής (σύνολο 9), 2ος στα σουτ εκτός περιοχής (σύνολο 16), 7ος στις κεφαλιές (σύνολο 6), 12ος στις ασίστ (σύνολο 1), 11ος στις πάσες (σύνολο 67).
Στα ομαδικά στατιστικά των παικτών όλων των ομάδων, 18ος είναι ο Τζίνο στις τελικές προσπάθειες με 5, 37ος ο Τζίνο στα σουτ εκτός περιοχής με 2, 9ος ο Παμλίδης στα σουτ εκτός περιοχής με 3, 4ος ο Παντελάκης στις κεφαλιές με 3, 4ος ο Παμλίδης στις ασίστ με 1, 9ος ο Σόρια στα εύστοχα γεμίσματα με 7, 65ος ο Τζίνο στις πάσες με 8, 2ος στα λάθη ο Τζίμας με 24, 5ος ο Κλέιμαν στις αποκρούσεις με 10, 2ος ο Κλέιμαν στα κλεψίματα με 18, 2ος στις επεμβάσεις ο Παντελάκης με 17 και 3ος ο Εραμούσπε με 16. Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής, δεν έχασαν ούτε λεπτό στις τρεις πρώτες αγωνιστικές (αγώνες με Κηφισιά, Παναιτωλικό, Παναθηναϊκό) οι Σόρια, Παντελάκης, Τζίνο, Εραμούσπε, Κλέιμαν, με συνολικό χρόνο 294 λεπτά ο καθένας.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΦΑΡΙΑ

Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια από τον θάνατο του Αυγουστίνο Γκομέζ Ντε Φαρία, του ανθρώπου που άλλαξε ριζικά την ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς αυτός έφερε τους έξι παίκτες από την Αργεντινή το 1972, ήτοι Παστερνάκη, Γκλασμάνη, Κοντογιωργάκη, Λίσα, Μοντέζ, Αλβαρέζ. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αθήνα, όπου ζούσε με την οικογένειά του. Ο Φαρία γεννήθηκε τον Μάιο του 1936 στη Μαδέρα της Πορτογαλίας και έπαιξε ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα. Μεταγράφηκε στη συνέχεια στη Μπελενένσε και τον Ιούνιο του 1955 πήγε στην Βενεζουέλα. Εκεί έπαιξε 15 χρόνια ποδόσφαιρο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική. Μάλιστα τελείωσε την σχολή των μεγάλων Ζαγκάλο και Βιένσε. Το 1971 μετακόμισε στην Αθήνα, αφού είχε γυναίκα Ελληνίδα και συγγενή με τη γυναίκα του τότε προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Δέδε. Η γνωριμία του Σάκη Τσουκανέλη με τον Φαρία, έγινε μέσω του Δέδε στα γραφεία της ΕΠΟ και από εκεί ξεκίνησε η συνεργασία.
Ο Φαρία κάθισε για δύο χρόνια στον πάγκο του ΠΑΣ από το 1971 μέχρι το 1973 που αντικαταστάθηκε με τον Νίκο Αλέφαντο. Στα μετέπειτα χρόνια ήταν προπονητής σε ομάδες κυρίως Β’ Εθνικής (Κόρινθος, Κορωπί, Χαλκίδα, Ατρόμητος Περιστερίου, Φωστήρας και άλλες). Για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν στον Παναθηναϊκό, ως σκάουτερ παικτών στη Λατινική Αμερική (αυτός έφερε τον Ρότσα) και ως διερμηνέας και βοηθός του Μορέιρα.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος