Δεκατρία αποφθέγματα του φον Κλαούζεβιτς

Ο Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ φον Κλάουζεβιτς (Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz, 1 Ιουλίου 1780 – 16 Νοεμβρίου 1831) ήταν Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου.

Σημαντικό και κυριότερό του έργο είναι το δοκίμιο Vom Kriege (Περί Πολέμου), στο οποίο αναλύει την εξέλιξη της θεωρίας, στρατηγικής, τακτικής και φιλοσοφίας του πολέμου. Το έργο του αυτό είχε μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της θεωρίας του πολέμου σε όλα τα δυτικά κράτη και διδάσκεται μέχρι σήμερα στις στρατιωτικές ακαδημίες αλλά και σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και μάρκετινγκ.

Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

Είναι προτιμότερο να ενεργείς γρήγορα και να κάνεις λάθος, παρά να διστάζεις και να αφήνεις την ώρα για δράση να περάσει.

Κανείς δεν πρέπει να αρχίζει έναν πόλεμο αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του: τι επιδιώκει με τον πόλεμο, πώς θα τον διεξάγει και τι θα κάνει αν τον κερδίσει. Κυρίως, δεν πρέπει να ξεκινήσει έναν πόλεμο αν δεν είναι βέβαιος ότι θα τον κερδίσει.

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο.

Το βασικό στον αιφνιδιασμό είναι η αστραπιαία ταχύτητα με μυστικότητα.

Κανένας στρατιωτικός ηγέτης δεν έγινε μεγάλος χωρίς θράσος.

Στον πόλεμο χτυπάμε πρωτίστως το κέντρο βάρος του εχθρού.

Αν και η λογική μας αναζητά τη σαφήνεια και τη σιγουριά, η φύση μας βρίσκει, συχνά, την αβεβαιότητα συναρπαστική.

Τα πάντα στον πόλεμο είναι πολύ απλά, αλλά και το πιο απλό είναι πολύ δύσκολο.

Η δύναμη του χαρακτήρα δεν συνίσταται μόνο στο να έχεις ισχυρά συναισθήματα, αλλά στο να διατηρείς την ισορροπία σου παρά τα συναισθήματα αυτά. Μέσα στη σφοδρότητα των συναισθημάτων, η κρίση και οι αρχές πρέπει να λειτουργούν όπως η πυξίδα ενός πλοίου, η οποία καταγράφει τη σωστή κατεύθυνση όσο ταραγμένη κι αν είναι η θάλασσα.

Τακτική είναι η τέχνη να χρησιμοποιείς τα στρατεύματα για να κερδίσεις τη μάχη. Στρατηγική είναι η τέχνη να χρησιμοποιείς τις μαχες για να κερδίσεις τον πόλεμο.

Η κριτική υπάρχει μόνο για να εντοπίσουμε την αλήθεια, όχι για να κάνουμε τους δικαστές.

Υπάρχει μόνο μία αποφασιστική νίκη: η τελευταία.