Nicolas Chamfort, 1740-1794
Γάλλος συγγραφέας
Άλλος ένας εξαίρετος Γάλλος γνωμικογράφος. Έγραψε επίσης βιβλία, δοκίμια και θεατρικά όπως οι κωμωδίες” La Jeune Indienne”, 1764 και “Le Marchand de Smyrne”, 1770.
To κύριο έργο του είναι η συλλογή γνωμικών “Maximes et Pensées”.
Αυτοκτόνησε -επειδή δεν ήθελε να πάει φυλακή- με επεισοδιακό τρόπο: αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο, μετά μαχαιρώθηκε με χαρτοκόπτη και μετά έγραψε ένα σημείωμα με το αίμα του. Παρ’ όλα αυτά επέζησε, και χαροπάλευε επί 6 μήνες!
Τον εκτιμούσαν οι Νίτσε, Σοπενχάουερ, Καμύ.
Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε.
Στα μεγάλα πράγματα, οι άνθρωποι δείχνουν τον εαυτό τους όπως θα ήθελαν να φαίνεται στους άλλους. Στα μικρά πράγματα δείχνουν τον εαυτό τους όπως πραγματικά είναι.
Συχνά ένας άνθρωπος προικισμένος με ανώτερα προσόντα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην κοινωνία. Δεν πάνε στη λαϊκή με ράβδους χρυσού. Πηγαίνουν με ψιλά.
Παίρνε και δίνε απολαύσεις χωρίς να κάνεις κακό ούτε στον εαυτό σου ούτε στους άλλους. Αυτό νομίζω είναι ολόκληρη η ηθική.
Αλίμονο σ’ εκείνον που είναι έξυπνος, αλλά δεν έχει δυνατό χαρακτήρα. Αν πήρες στο χέρι σου το φανάρι του Διογένη, πρέπει να πάρεις στο άλλο και το ραβδί του.
Για να είναι κανείς ευτυχισμένος σ’ αυτόν τον κόσμο, πρέπει να φροντίσει να παραλύσουν κάποιες πλευρές της ψυχής του.
Αντί να προσπαθούμε να διορθώσουμε τους ανθρώπους που προξενούν μεγάλες αδικίες στην κοινωνία, είναι αναγκαίο να διορθώσουμε την αδυναμία των ανθρώπων που τις υπομένουν.
Φιλόσοφος είναι ο άνθρωπος που ξέρει την αξία του καθενός. Καταλαβαίνετε τώρα, γιατί η γνώμη του δεν αρέσει σε κανέναν;
Σχετικά με την ευτυχία, τα πράματα είναι όπως μ’ ένα ρολόι: όσο πιο απλός ο μηχανισμός, τόσο πιο σπάνια χαλάει.
Ένας άνθρωπος πρέπει να είναι ικανός να κάνει ανοησίες που απαιτούν δυνατό χαρακτήρα.
Οι επαναστάσεις δεν γίνονται με ροδόνερο.
Η αγάπη αρέσει περισσότερο από το γάμο, για τον ίδιο λόγο που τα μυθιστορήματα αρέσουν περισσότερο από την ιστορία.
Η κοινωνία αποτελείται από δύο μεγάλες τάξεις: αυτούς που έχουν περισσότερα γεύματα από όρεξη και αυτούς που έχουν περισσότερο όρεξη από γεύματα.
Αρκετά λογοτεχνικά έργα χρωστάνε την επιτυχία τους στη φτωχή σκέψη του συγγραφέα, αφού συγγενεύει με τη φτωχή σκέψη του αναγνώστη.
Η ψεύτικη μετριοφροσύνη είναι το πιο αξιοπρεπές από όλα τα ψέματα.
Το μόνο πράγμα που εμποδίζει τον Θεό να στείλει έναν ακόμη κατακλυσμό είναι ότι ο πρώτος δεν υπήρξε πολύ αποτελεσματικός.
Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν πολλά λάθη, επειδή δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι άλλοι είναι τόσο ηλίθιοι όσο πραγματικά είναι.