Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας άφησε το αποτύπωμά της και στο ποδόσφαιρο, ειδικά το ερασιτεχνικό. Εκεί που δεν υπάρχουν έσοδα, δεν υπάρχουν χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν υπάρχουν πλούσιοι πρόεδροι, παρά μόνο εραστές της μπάλας και του γνήσιου ποδοσφαίρου. Τα ερασιτεχνικά σωματεία στηρίζονται αποκλειστικά στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που κάνουν τον πρόεδρο και τον ταμία μέχρι και τον φροντιστή που πλένει τα ρούχα, φουσκώνει τις μπάλες και κάνει τις γραμμές στα γήπεδα. Οι ίδιοι άνθρωποι ασχολούνται πολλά χρόνια στα σωματεία. Άλλοι κουράστηκαν, άλλοι μεγάλωσαν σε ηλικία, άλλοι βαρέθηκαν και τα παράτησαν. Δεν είναι εύκολο σήμερα να συντηρηθεί ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Πρέπει οι παράγοντες να τρέξουν για να βρουν παίκτες, προπονητή, να αγοράσουν ρούχα και στολές, να συντηρήσουν τα γήπεδα, να φροντίσουν για τη θέρμανση των αποδυτηρίων, να βρουν γιατρό αγώνα και τώρα με την πανδημία να τηρούν και τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα. Τα τελευταία χρόνια, στα Γιάννινα και στην Ήπειρο πολλά σωματεία δεν δήλωσαν συμμετοχή στα πρωταθλήματα των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και άλλα που ξεκίνησαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις εγκατέλειψαν στη μέση.
Πριν από οκτώ χρόνια στις τέσσερις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ηπείρου υπήρχαν εν ενεργεία και συμμετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα 173 σωματεία. Στην τρέχουσα αγωνιστική σεζόν είναι μόνο 119. Πενήντα τέσσερα σωματεία έμειναν ανενεργά αγωνιστικά στους τέσσερις νομούς και στη Λευκάδα που έχει την ίδια Ένωση με την Πρέβεζα στο διάστημα των οκτώ χρόνων από το 2014 μέχρι τώρα. Είναι πολύ δύσκολες οι εποχές για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όσο θα περνά ο καιρός χωρίς να υπάρχει κάποιο κίνητρο τόσο θα φθίνουν και οι ομάδες στην Ήπειρο. Όπως γράψαμε και άλλες φορές, το ενδιαφέρον όλων είναι επικεντρωμένο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ξεχνώντας προφανώς ότι, αν σβήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν θα υπάρχει και επαγγελματικό. Ή, αν υπάρξει, θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ξένους παίκτες. Ενώ στην Ήπειρο βελτιώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα περισσότερα γήπεδα στα χωριά έχουν χόρτο και καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν παιδιά και σωματεία για να αγωνιστούν.
Εκτός από τη μείωση των ομάδων που είχαμε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε και ο ποδοσφαιρικός χάρτης. Άλλα σωματεία διαλύθηκαν, άλλα συγχωνεύτηκαν, άλλα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά χωρίς καμία δραστηριότητα και συμμετοχή σε πρωταθλήματα. Άλλαξαν οι εποχές, όπως και ο ποδοσφαιρικός χάρτης που συρρικνώθηκε σημαντικά. Κυρίως διαλύθηκαν ομάδες χωριών, καθώς η αστυφιλία και το δημογραφικό πρόβλημα άλλαξαν την κοινωνικοοικονομική διάρθρωση της περιφέρειας. Όσο περνούν τα χρόνια η ύπαιθρος της Ηπείρου ερημώνει, τα χωριά αδειάζουν από νέους ανθρώπους, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας. Φυσικό επόμενο είναι να μην μπορούν να συντηρήσουν ομάδες. Παλαιότερα υπήρχαν κάποιοι νέοι άνθρωποι, που έστω και δύσκολα προσπαθούσαν να έχουν ομάδα στο χωριό τους. Όταν έφυγαν αυτοί προς τα αστικά κέντρα, ερήμωσαν τα χωριά, μοιραία διαλύθηκαν και οι ομάδες ή έμειναν μόνο στα χαρτιά ως σωματεία – σφραγίδες. Μπορεί στη δεκαετία του ’60 να είχαμε το μεγάλο κύμα μεταναστών στο εξωτερικό και μετά να σταμάτησε, αλλά η αιμορραγία της εσωτερικής μετανάστευσης, να αφήνουν οι νέοι τα χωριά και να πηγαίνουν στις πόλεις, δεν ανακόπηκε ποτέ. Υπάρχει και στις μέρες μας, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής Ηπείρου. Σαν να μη έφτανε αυτό, ήρθε και η οικονομική κρίση της τελευταίας δωδεκαετίας που άφησε μεγαλύτερο το αποτύπωμά της και στο ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο οι ομάδες λιγοστεύουν στα τοπικά πρωταθλήματα. Καθώς δεν υπάρχει και καμία πρόνοια για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όπως μας λένε παράγοντες, για να συντηρηθεί στοιχειωδώς μια ομάδα και να λάβει μέρος στη Γ’ τοπική κατηγορία, θέλει τουλάχιστον δέκα με δώδεκα χιλιάδες ευρώ προϋπολογισμό. Για να καλύψει τα βασικά της έξοδα, χωρίς μεταγραφές και άλλες πολυτέλειες. Μόνο για να λειτουργήσει. Σε μεγαλύτερες κατηγορίες, και αν υπάρχουν στόχοι διάκρισης και πρωταθλητισμού, τα έξοδα είναι πολύ μεγαλύτερα. Πως θα καλυφθεί ακόμα και το μικρότερο ποσό των δέκα-δώδεκα χιλιάδων ευρώ που χρειάζεται ένα σωματείο Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας; Λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν υπάρχουν χορηγίες, οι επιχορηγήσεις δεν φτάνουν ούτε για τις πορτοκαλάδες, λόγω της πανδημίας τα σωματεία δεν μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις (πανηγύρια με λαχειοφόρο αγορά κλπ). Επίσης, λόγω πληθώρας τηλεοπτικών μεταδόσεων απογεύματα Σαββατοκύριακων από τα συνδρομητικά κανάλια και την ΕΡΤ, την ώρα δηλαδή που γίνονται οι αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, δεν πηγαίνει και κόσμος στα μικρά γήπεδα, για να βγουν και πέντε δεκάρες που λέει ο λόγος από τα εισιτήρια. Έτσι όπως πάμε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ομάδες για να συγκροτηθούν τα πρωταθλήματα.
Εκτός δράσης γνωστά σωματεία
Στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια έμειναν εκτός αγωνιστικής δράσης δένα εννέα σωματεία. Από τα φετινά πρωταθλήματα της τοπικής Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων απουσιάζουν γνωστές ομάδες όπως ΠΑΣ Σφακιώτες, Α. Ε. Πρέβεζας, Θύελλα Μοναστηρακίου, Αυγερινός Μαραντοχωρίου, Ίωνες Αγίου Νικολάου, Μεγανήσι Λευκάδας, Άρης Πρέβεζας, Νίκη Στεφάνης, Λάκκα Σουλίου, ΑΕΚ Αρχαγγέλου, Α. Ο. Φιλιππιάδας, Απόλλων Νοτίου Λευκάδας, Φορτούνα Βαλανιδοράχης, Α.Ο. Ρία, Π.Σ.Ατρόμητος Καναλλακίου, ΠΑΕ Λευκάτας 2000, Α.Σ. Νικόπολη 2020, Νέοι Πανλευκάδιου, Α.Σ. Αγίου Βαρνάβα Λούρου.
Μεγάλη συρρίκνωση παρουσίασε ο ποδοσφαιρικός χάρτης και στη γειτονική Άρτα. Απουσιάζουν από τις φετινές διοργανώσεις της ΕΠΣ Άρτας ακόμα και ιστορικά σωματεία που αγωνίστηκαν και στη Γ’ Εθνική. Εκτός δράσης είναι Αχιλλέας Νεοχωρίου, Ηρόδοτος Καλογερικού, Προοδευτική Γραμμενίτσας, Α. Ε. Μενιδίου, Άνω Πόλη, Κυράτσα Αγίου Δημητρίου, Απόλλων Γλυκορίζου, Α. Ο. Φλωριάδας, Ερμής Κεραματών, Αμβρακία Κωστακιών, Ολυμπιάδα Καλοβάτου, Νίκη Καλαμιάς, Α. Ο. Γέφυρας, Α. Ε. Λουτροτόπου. Τα ίδια θα δούμε αν στρέψουμε τα φώτα σε Γιάννινα και Θεσπρωτία. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκπέμπει σήμα κινδύνου. Αν δεν το αντιληφθούν σε λίγα χρόνια τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.
Βαγγέλης Γυφτόπουλος
