Δέκα γκαράζ ροκ ύμνοι

Η επιτυχία των Beatles, Rolling Stones, Animals και άλλων βρετανικών ροκ συγκροτημάτων στις ΗΠΑ (που έμεινε στην ροκ ιστορία ως “The British Invasion” δηλ η Βρετανική Εισβολή) ώθησε πολλούς έφηβους να στήσουν τα δικά τους γκρουπάκια με όνειρο να μοιάσουν στους ήρωές τους. Αν και με ακατέργαστο ήχο, δεν τους έλειπε το πάθος, η τρέλα και ο τσαμπουκάς. Μερικά από αυτά τα συγκροτήματα έμειναν κλασικά έστω και με μια επιτυχία. Ο ήχος τους ονομάστηκε γκαράζ ροκ επειδή, απλούστατα, έκαναν τις πρόβες τους στα γκαράζ των σπιτιών τους κάνοντας σαματά για τους γείτονες. Άλλωστε ο ροκ δημοσιογράφος Γκρέιλ Μάρκους το έχει ξεκαθαρίσει: “Ροκ’ν’ρολ είναι η μουσική που κάνει τον γείτονα να βγει στο μπαλκόνι και να φωνάξει”! Αμήν!

 

 

Από τα πλέον κλασικά σερφ ινστρουμένταλ, στα 1962, το “Wipe Out” έδωσε το όνομα στην θρυλική Πειραιώτικη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία.
“Surfin’ Bird” από τους Trashmen. Ακούγεται στην ταινία “Full Metal Jacket” του Stanley Kubrick, ενώ το έχουν τιμήσει με επανεκτέλεση οι Cramps και οι Ramones
Ο ορισμός του κλασικού γκαράζ κομματιού, με την αρχετυπική σειρά κιθαριστικών ακόρντων για κάθε ροκά που σέβεται των εαυτό του. Το έχουν διασκευάσει οι πάντες!
Από τις πλέον γνωστές μπάντες του είδους σε έναν γκαράζ ύμνο που έχει τιμηθεί πολλάκις
Κλασικό δείγμα γκαραζοψυχεδέλιας. Το 1967 κυκλοφόρησε και έφτασε στο νούμερο 11 του αμερικανικού καταλόγου επιτυχιών.
Οι νέοι διαχρονικά έχουν απαλεψιές ερωτικές, και το γκαραζ ροκ είναι ένα στυλ που φτιάχτηκε από νέους!
Οι 13th Floor Elevators ήταν σχήμα με ηγετική μορφή τον Ρόκι Έρικσον, αρχετυπική γκαραζ ροκ φιγούρα. Το “You”re gonna miss me” ακούγεται με το που ξεκινάει η κλασική ταινία “High Fidelity”
Πολύ μπροστά από την εποχή τους οι Sonics ήταν στην ουσία πανκ, δέκα χρόνια πριν το πανκ!
Από την Ιρλανδία οι Them με έναν αφηνιασμένο Βαν Μόρισον προτού ανακαλύψει την τζαζ, σε έναν διαχρονικό γκαράζ ροκ ύμνο.
Οι Bobby Fuller Four έμειναν αθάνατοι με μια μεγάλη αλήθεια που χρόνια μετά διασκεύασαν επάξια και οι Clash, Άντε και οι Dead Kennedys!..

Ακούστε τα κομμάτια συγκεντρωμένα σε λίστα εδώ