Γιατί οι σεξιστές και ρατσιστές φιλόσοφοι είναι ακόμα αξιοθαύμαστοι (αναδημοσίευση)

Γιατί οι σεξιστές και ρατσιστές φιλόσοφοι είναι ακόμα αξιοθαύμαστοι
Ιστορία από Ανθή Κουτσουμπού

* Το άρθρο του συγγραφέα και φιλοσόφου Julian Baggini δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Το NEWS 24/7 αναδημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια ιστορία για όσους λατρεύουν την πρωτότυπη σκέψη πάνω σε παλιά και νέα ζητήματα.

Ο θαυμασμός των μεγάλων στοχαστών του παρελθόντος έχει γίνει ηθικά επικίνδυνος. Επαινέστε τον Ιμμάνουελ Καντ και ίσως θυμηθείτε ότι πίστευε ότι “η ανθρωπότητα βρίσκεται στη μεγαλύτερη τελειότητα στη φυλή των λευκών” και “οι κίτρινοι Ινδιάνοι έχουν πράγματι πενιχρό ταλέντο”. Επαινέστε τον Αριστοτέλη, και θα πρέπει να εξηγήσετε πώς ένας γνήσιος σοφός θα μπορούσε να σκεφτεί ότι “το αρσενικό είναι από τη φύση του ανώτερο και το θηλυκό κατώτερο, ο άνδρας ηγέτης και το θηλυκό υποκείμενο”. Γράψτε ένα εγκώμιο για τον Ντέιβιντ Χιουμ και θα δεχτείτε επίθεση επειδή επαινείτε κάποιον που έγραψε το 1753-54: “Τείνω να υποψιάζομαι ότι οι Νέγροι και γενικά όλα τα άλλα είδη ανθρώπων… είναι εκ φύσεως κατώτερα από τους λευκούς”.

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε δίλημμα. Δεν μπορούμε απλώς να απορρίψουμε τις απαράδεκτες προκαταλήψεις του παρελθόντος ως ασήμαντες. Αλλά αν πιστεύουμε ότι οι ηθικά απαράδεκτες απόψεις αποκλείουν οποιονδήποτε από το να θεωρείται μεγάλος στοχαστής ή πολιτικός ηγέτης, τότε δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένας από την ιστορία.

Το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται αν εξαιρέσετε τους νεκρούς λευκούς άντρες του κατεστημένου. Ο ρατσισμός ήταν συνηθισμένος στο κίνημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Αμερικανίδα σουφραζέτα Κάρι Τσάπμαν Κατ είπε ότι: “Η υπεροχή των λευκών θα ενισχυθεί, δεν θα εξασθενήσει, από το δικαίωμα ψήφου των γυναικών”. Η Έμελιν Πάνκχερστ, η Βρετανίδα αδελφή της στον αγώνα, έγινε σθεναρή υποστηρίκτρια της αποικιοκρατίας, αρνούμενη ότι ήταν “κάτι για να επικριθώ και κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπομαι” και επιμένοντας ότι “είναι σπουδαίο πράγμα να είσαι κληρονόμος μιας αυτοκρατορίας σαν τη δική μας”. Τόσο ο σεξισμός όσο και η ξενοφοβία ήταν συνηθισμένα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όλα στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανδρών, δηλαδή μη μεταναστών εργατών.

Ωστόσο, η ιδέα ότι ρατσιστικές, σεξιστικές ή άλλες φανατικές απόψεις αποκλείουν αυτόματα μια ιστορική προσωπικότητα από τον θαυμασμό είναι λανθασμένη. Όποιος δεν μπορεί να αναγκαστεί να θαυμάσει μια τέτοια ιστορική φιγούρα προδίδει μια βαθιά έλλειψη κατανόησης για το πόσο κοινωνικά εξαρτημένα είναι όλα τα μυαλά, ακόμα και τα μεγαλύτερα. Επειδή η προκατάληψη φαίνεται τόσο αυτονόητα λανθασμένη, απλά δεν μπορούν να φανταστούν πώς κάποιος θα μπορούσε να μην το δει αυτό χωρίς να είναι εξαχρειωμένος.

Η αγανάκτησή τους υποθέτει αλαζονικά ότι είναι τόσο ενάρετοι που δεν θα ήταν ποτέ τόσο ανήθικοι, ακόμα κι όταν όλοι γύρω τους ήταν τυφλοί απέναντι στην αδικία. Θα έπρεπε να ξέρουμε καλύτερα. Το πιο ανησυχητικό μάθημα του Τρίτου Ράιχ είναι ότι υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από απλούς ανθρώπους που θα είχαν άμεμπτες ζωές αν δεν είχαν ζήσει τυχαία συγκεκριμένες τοξικές στιγμές. Οποιαδήποτε σιγουριά μπορεί να έχουμε ότι δεν θα κάναμε το ίδιο είναι αβάσιμη καθώς τώρα γνωρίζουμε αυτό που οι άνθρωποι τότε δεν γνώριζαν. Το να συμβαδίζουμε με τον ναζισμό είναι αδιανόητο σήμερα γιατί δεν χρειαζόμαστε φαντασία για να καταλάβουμε ποιες ήταν οι συνέπειες.

Γιατί τόσοι πολλοί είναι αδύνατο να πιστέψουν ότι οποιαδήποτε αποκαλούμενη ιδιοφυία θα μπορούσε να μην αντιληφθεί ότι οι προκαταλήψεις τους ήταν παράλογες και ανήθικες; Ένας λόγος είναι ότι ο πολιτισμός μας έχει τη δική του βαθιά ριζωμένη και λανθασμένη υπόθεση: ότι το άτομο είναι μια αυτόνομη ανθρώπινη διάνοια ανεξάρτητη από το κοινωνικό περιβάλλον. Ακόμη και μια επιφανειακή επαφή με την ψυχολογία, την κοινωνιολογία ή την ανθρωπολογία θα πρέπει να καταπνίγει αυτή την βολική ψευδαίσθηση. Το ιδεώδες του διαφωτισμού που μπορούμε και πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι για τον εαυτό μας δεν πρέπει να συγχέεται με την υπερ-διαφωτιστική φαντασίωση ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε όλοι μόνοι μας. Η σκέψη μας διαμορφώνεται από το περιβάλλον μας με ουσιαστικούς τρόπους που συχνά δεν γνωρίζουμε καν. Όσοι αρνούνται να δεχτούν ότι περιορίζονται από αυτές τις δυνάμεις όσο οποιοσδήποτε άλλος έχουν αυταπάτες πνευματικής μεγαλοσύνης.

Όταν ένα άτομο είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένο σε ένα ανήθικο σύστημα, καθίσταται προβληματικό να αποδώσει ατομική ευθύνη. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί έχουμε δεσμευτεί στην ιδέα ότι το επίκεντρο της ηθικής ευθύνης είναι το απόλυτα αυτόνομο άτομο. Αν παίρναμε στα σοβαρά τον κοινωνικό περιορισμό των απεχθών πεποιθήσεων και πρακτικών, ο φόβος είναι ότι όλοι θα ήταν άγνωστοι και θα είχαμε μείνει με έναν απελπιστικά ηθικό σχετικισμό.

Αλλά η ανησυχία ότι δεν θα μπορέσουμε να καταδικάσουμε αυτό που χρειάζεται περισσότερο καταδίκη είναι αβάσιμη. Ο μισογυνισμός και ο ρατσισμός δεν είναι λιγότερο αποκρουστικά επειδή είναι προϊόντα κοινωνιών όσο, αν όχι περισσότερο, από ό,τι είναι προϊόντα ατόμων. Το να δικαιολογείς τον Χιουμ δεν σημαίνει να δικαιολογείς τον ρατσισμό, το να δικαιολογείς τον Αριστοτέλη δεν σημαίνει να δικαιολογείς τον σεξισμό. Ο ρατσισμός και ο σεξισμός δεν ήταν ποτέ εντάξει, απλώς οι άνθρωποι πίστευαν λανθασμένα ότι ήταν.

Το να αποδεχτείς αυτό δεν σημαίνει ότι εξετάζεις επιφανειακά τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Το να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και άνθρωποι όπως ο Καντ και ο Χιουμ ήταν προϊόντα της εποχής τους είναι μια ταπεινή υπενθύμιση ότι τα μεγαλύτερα μυαλά μπορούν ακόμα να είναι τυφλά σε λάθη και κακά, αν αυτά είναι αρκετά διαδεδομένα. Θα πρέπει επίσης να μας ωθεί να αναρωτηθούμε εάν οι προκαταλήψεις που βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα από τις πιο άθλιες παρατηρήσεις τους μπορεί επίσης να κρύβονται στο παρασκήνιο σε άλλα σημεία της σκέψης τους. Πολλές από τις φεμινιστικές κριτικές της φιλοσοφίας του Dead White Male είναι αυτού του είδους, υποστηρίζοντας ότι ο εμφανής μισογυνισμός είναι απλώς η κορυφή ενός πολύ πιο ύπουλου παγόβουνου. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι είναι πάντα. Πολλά τυφλά σημεία είναι εξαιρετικά τοπικά, αφήνοντας το γενικό οπτικό πεδίο απόλυτα καθαρό.

Η υπεράσπιση του μισογυνισμού του Αριστοτέλη από την κλασικίστρια Έντιθ Χολ είναι ένα παράδειγμα για το πώς σώζεται έναν φιλόσοφος από τον χειρότερο εαυτό του. Αντί να τον κρίνει με τα σημερινά πρότυπα, υποστηρίζει ότι το καλύτερο τεστ είναι να αναρωτηθεί κανείς εάν οι θεμελιώδεις αρχές του τρόπου σκέψης του θα τον οδηγούσαν σε προκατάληψη σήμερα. Δεδομένου του ανοιχτού χαρακτήρα του Αριστοτέλη στα στοιχεία και την εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα δεν θα χρειαζόταν να πείσει ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες. Ο Χιουμ επίσης βασιζόταν πάντα στην εμπειρία, και έτσι δεν θα ήταν σήμερα ικανός να υποψιαστεί οτιδήποτε υποτιμητικό για τους σκουρόχρωμους ανθρώπους. Εν ολίγοις, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τα θεμελιώδη στοιχεία της φιλοσοφίας τους για να δούμε τι ήταν λάθος στον τρόπο που τις εφάρμοσαν.

Ένας λόγος που μπορεί να είμαστε απρόθυμοι να δικαιολογήσουμε τους στοχαστές του παρελθόντος είναι επειδή φοβόμαστε ότι η δικαιολογία των νεκρών θα συνεπάγεται τη δικαιολογία των ζωντανών. Εάν δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Χιουμ, τον Καντ ή τον Αριστοτέλη για τις προκαταλήψεις τους, πώς μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που ξεμπροστιάζονται από το κίνημα #MeToo για πράξεις που διέπραξαν σε κοινωνικά περιβάλλοντα όπου ήταν απολύτως φυσιολογικές; Σε τελική ανάλυση, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν ήταν πολύ αντιπροσωπευτικός της κουλτούρας του “casting couch” (σ.σ. η πρακτική της αναζήτησης σεξουαλικής χάρης από έναν υποψήφιο για εργασία σε αντάλλαγμα για απασχόληση στη βιομηχανία του θεάματος), του Χόλιγουντ;

Υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ ζωντανών και νεκρών. Οι ζωντανοί μπορούν να δουν πώς οι πράξεις τους ήταν λανθασμένες, να το αναγνωρίσουν και να δείξουν μεταμέλεια. Όταν οι πράξεις τους ήταν εγκλήματα, μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Απλώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να κατανοούμε τόσο τις παρούσες προκαταλήψεις όσο τις προηγούμενες. Η αλλαγή της κοινωνίας απαιτεί να βλέπουν οι άνθρωποι ότι είναι δυνατό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις με τις οποίες ανατράφηκαν. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία των στρεβλών αξιών που διαμόρφωσαν εμάς και την κοινωνία μας, αλλά μπορούμε να μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το πώς τις αντιμετωπίζουμε τώρα.

Οι νεκροί δεν έχουν τέτοια ευκαιρία, και έτσι είναι άσκοπο να σπαταλάς θυμό επιπλήττοντάς τους. Έχουμε δίκιο να λυπούμαστε για τις ανομίες του παρελθόντος, αλλά το να κατηγορούμε άτομα για πράγματα που έκαναν σε λιγότερο φωτισμένους καιρούς χρησιμοποιώντας τα πρότυπα του σήμερα, είναι πολύ σκληρό.