Βιβλιοπαρουσίαση: “Ο Αποικιοκράτης Χίπστερ” του Γκρέγκορι Πιερρό (Αντίποδες, 2023)

Ο χιπστερισμός του 21ου αιώνα τα χωράει όλα: κάθε πολιτική άποψη και καλλιτεχνική έκφραση γίνεται μέρος ενός μενού από το οποίο επιλέγει κανείς για να δημιουργήσει την ατομική του ταυτότητα. Ωστόσο οι σύγχρονοι χίπστερ είναι επίσης η τελευταία παραλλαγή μιας παλιάς πολιτισμικής παράδοσης. Τα θεμελιώδη στοιχεία του χιπ, τα ρούχα, η συμπεριφορά, η μουσική, η λογική του γνώστη, μας οδηγούν στην ιστορία της αποικιοκρατίας και του δουλεμπορίου. Οι χίπστερ, εμπροσθοφυλακή της αστικής και πολιτισμικής αποικιοκρατίας, είναι επίσης η αιχμή του δόρατος του εξευγενισμού, που διαγράφει τη μνήμη της διαφορετικότητας, καλύπτοντας το παρελθόν, με τη μονοχρωμία της κουλ ομογενοποίησης. Ο Γκρέγκορι Πιερρό, ανατρέχοντας στην ιστορία του φαινομένου, μας οδηγεί να το ξανασκεφτούμε, να το αντιστρέψουμε, να το αποδιαρθρώσουμε, και εντέλει να το αποαποικιοποιήσουμε”. (από το οπισθόφυλλο)

Το βιβλίο αυτό, πρωτίστως, θα ενδιαφέρει όσους και όσες έχουν κάποιο, στοιχειώδες έστω, ενδιαφέρον σχετικά με την ποπ κουλτούρα. Ωστόσο, αξίζει να διαβαστεί από ανθρώπους που αγανακτούν με το φαινόμενο της στείρας και υποκριτικής οικειοποίησης χαρακτηριστικών από τις κουλτούρες μειονοτήτων, χαρακτηριστικών αποστερημένων κάθε νοήματος (κοινωνικού, πολιτικού, επικοινωνίας κλπ). Επιπλέον καλό είναι να διαβαστεί από ανθρώπους που βλέπουν γειτονιές, κάποτε λαϊκές και πρόσφορες για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, να “εξευγενίζονται” γεμίζοντας με μουσάτους τύπους με εξεζητημένα “κουλ” ντυσίματα, και τύπισσες με ακανόνιστες κουπ, ενώ τα νοίκια σε αυτές τις περιοχές καταλήγουν να είναι απλησίαστα, ακόμη και για ένα μέσο εισόδημα. Το δοκίμιο αυτό είναι καλογραμμένο σε απλή γλώσσα, κατανοητή στον μέσο αναγνώστη. Η μετάφραση του Δημήτρη Μ. Μόσχου επιτρέπει την εύκολη ανάγνωση με τα σωστά ελληνικά και τις απαραίτητες υποσημειώσεις. Καταλήγοντας “Ο Αποικιοκράτης Χίπστερ” αξίζει να διαβαστεί, καθώς βοηθάει να κατανοήσουμε πολλά πράγματα της σημερινής κατάστασης των πραγμάτων. Κυκλοφορεί από τις καλές εκδόσεις Αντίποδες.

*Ο Γκρέγκορι Πιερρό είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Αφροαμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Black Avenger in Atlantic Culture”, έχει επιμεληθεί την ανθολογία “An Anthology of Haitian Revolutionary Fictions” (2022) και συμπαρουσιάζει τη σειρά διαδικτυακών εκπομπών “Decolonize That!”

Κορνήλιος Μυλωνάς