Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στην Ήπειρο και στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε πολλές περιοχές η αυλαία έπεσε το σαββατοκύριακο. Το κοντράστ συναισθημάτων ήταν έντονο μεταξύ των ομάδων που κέρδισαν και αυτών που έχασαν τους στόχους. Σαμπάνιες, πανηγυρισμοί, κύπελλα, φωτογραφήσεις, δηλώσεις στις πρωταθλήτριες ομάδες που έκοψαν πρώτες το νήμα τερματισμού ή ανέβηκαν κατηγορία. Από την άλλη πλευρά δάκρυα, πίκρα, στενοχώρια και προβληματισμός στις ομάδες που είτε δεν πέτυχαν στο «παρά πέντε» τον στόχο τους είτε υποβιβάστηκαν σε μικρότερες κατηγορίες. Στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου πλεονάζει το συναίσθημα, η αγάπη για την φανέλα και την ομάδα. Υπάρχει ο εγωισμός των τοπικών ανταγωνισμών και ο κάθε ποδοσφαιριστής παίζει για την φανέλα, για την ομάδα του τόπου του. Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα, συμβόλαια, ακριβά αυτοκίνητα και λάμψη, όπως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά εδώ υπάρχει το συναίσθημα, η φανέλα, η αγάπη για την ομάδα του χωριού.
Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν πληρώνονται αλλά πληρώνουν. Για να σταθεί η κάθε ομάδα και να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα, άνθρωποι του μόχθου, της καθημερινότητας, της διπλανής πόρτας, βάζουν το χέρι στην τσέπη, διαθέτοντας ακόμη και το μεροκάματο της ημέρας. Αξίζει κάθε έπαινος σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είτε είναι νικητές, είτε ηττημένοι. Είτε ανέβηκαν κατηγορία οι ομάδες τους είτε υποβιβάστηκαν. Αρκεί και μόνο ότι κράτησαν εν ενεργεία τις ομάδες τους σε τόσο δύσκολες εποχές. Με την πανδημία και την οικονομική κρίση τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ.

Όπως είχαμε αποκαλύψει σε προηγούμενο αφιέρωμα, στα τελευταία οκτώ χρόνια, πάνω από 40 ομάδες στην Ήπειρο δεν δήλωσαν συμμετοχή στα πρωταθλήματα. Γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει αφεθεί στην κακή του τύχη. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι άνθρωποι που κινούνται σε αυτό τον χώρο. Αποκαλυπτικές ήταν οι συνεντεύξεις και δηλώσεις που φιλοξενήσαμε κατά καιρούς. Αν το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν χρηματοδοτήσει τις ερασιτεχνικές ομάδες, όπως κάνει με τις ΠΑΕ, σε λίγα χρόνια σε αρκετές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της περιφέρειας θα σταματήσει η διεξαγωγή πρωταθλημάτων λόγω έλλειψης ομάδων. Φέτος σε πολλές ΕΠΣ έγιναν πρωταθλήματα με 8 και 10 ομάδες! Δεν υπάρχουν πλέον οικονομικοί πόροι. Τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να μαζέψουν κάποια χρήματα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, πανηγυριών κλπ. Με την πανδημία όλα αυτά απαγορεύτηκαν. Έτσι, σε συνδυασμό και με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, είχαμε τη δραματική μείωση των 40 ομάδων που έβαλαν λουκέτο. Είναι καλό που βλέπουμε συχνά στην περιφέρεια τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Όμως για να μάθει αλήθειες και την πραγματική κατάσταση, θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσει με τους παράγοντες των ερασιτεχνικών ομάδων. Εκεί θα αντιληφθεί που πάει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μήπως και μπορέσει να βοηθήσει την κατάσταση.
Η νέα σεζόν θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ενδέχεται στα Γιάννινα και στην Ήπειρο να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ομάδων. Τα μηνύματα που έρχονται από αρκετά σωματεία μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες περιοχές και σε μικρότερους νομούς. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε κάποιες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων έγινε πρωτάθλημα με οκτώ, δέκα και δώδεκα ομάδες. Ούτε διαβάθμιση κατηγοριών, ούτε τίποτα. Με την ακρίβεια που υπάρχει που θα βρεθούν οικονομικοί πόροι, έστω να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες; Δεν θα είναι έκπληξη αν σε κάποιες Ενώσεις δεν γίνουν καν πρωταθλήματα τη νέα σεζόν. Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε πέρσι και χειρότερα. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο διέρχεται μεγάλη κρίση και αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση των σωματείων, πολλά θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ Κώστας Βρακάς είχε τονίσει με έμφαση: «Δυστυχώς η Πολιτεία δεν δείχνει τον σεβασμό και το ενδιαφέρον που πρέπει ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Το ότι υπάρχουν ομάδες και αγωνίζονται οφείλεται στο μεράκι και το πάθος κάποιων ερασιτεχνών παραγόντων. Όσο αντέξουν θα έχουμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Μετά η κατάσταση θα χειροτερέψει περισσότερο. Όταν οι ομάδες αδυνατούν να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, τότε μοιραία δεν θα έχουμε και ανάδειξη ταλέντων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να δει σοβαρά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, να εκπονήσει κάποιο σχέδιο αναβάθμισης και σωτηρίας του. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε σε ότι χρειαστεί»
Βαγγέλης Γυφτόπουλος
