Αιμοδοσία: Ένα σημείο που ο νομός αριστεύει!

Τις προάλλες διάβασα στην διαδικτυακή “Popaganda” (popaganda.gr) ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και ενδιαφέρον άρθρο της δημοσιογράφου κυρίας Μαρίας – Νίκης Γεωργαντά. Το άρθρο είχε να κάνει με το γεγονός ότι πρόσφατα, για άλλη μια φορά παρουσιάστηκε έλλειψη στα αποθέματα αίματος που συλλέγονται και διατηρούνται για κάθε περίπτωση ανάγκης. Στο άρθρο της η κυρία Γεωργαντά επισημαίνει ότι οι “οι ελλείψεις σε αίμα δεν είναι κάτι νέο αλλά μια χρόνια κατάσταση, ιδιαίτερα μετά από γιορτές και διακοπές”, και ότι ειδικά τώρα με την πανδημία οι αιμοδοσίες έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μεταφέρω δήλωση που έκανε στην “Popaganda” ο κύριος Ανδρέας Λιβανός, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας: “ Λόγω της μεσογειακής αναιμίας δεν παράγουμε αιμοσφαιρίνη. Επομένως χρειαζόμαστε μετάγγιση αίματος που γίνεται συνήθως κάθε 14 με 15 ημέρες. Εάν για κάποιον αλλάξει η ημερομηνία μετάγγισης και καθυστερήσει ακόμη και μία ημέρα, θα νιώσει πολύ πιο αδύναμος. Εκτός αυτού, τον βγάζει εκτός από τον οικογενειακό και εργασιακό προγραμματισμό. Με καθορισμένη την ημερομηνία μετάγγισης, έχουμε ενημερώσει και την εργασία μας. Επίσης, πολλοί ασθενείς έχουν μεγάλες μετακινήσεις για να μεταγγισθούν. Μένουν σε χωριά ή κωμοπόλεις.”

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, για πιο λόγο είναι σημαντική η εθελοντική αιμοδοσία, και πόσο σημαντικό έργο επιτελούν οι κατά τόπους σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών. Στην περιοχή μας, όμως, τι γίνεται; Απευθύνθηκα στην κυρία Καχριμάνη, διευθύντρια στο τμήμα αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας. Με μεγάλη προθυμία μού μίλησε και με εξέπληξε ευχάριστα δηλώνοντας ότι “είμαστε πλήρεις”. Η κυρία Καχριμάνη μού εξήγησε ότι σε όλο τον νομό υπάρχει ενεργό δίκτυο εθελοντών αιμοδοτών που δίνουν τακτικά αίμα. Υπάρχει πλήρης επάρκεια φιαλών, τέτοια που το νοσοκομείο της πόλης μας είναι σε θέση να προμηθεύει και άλλα νοσοκομεία. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι από το τοπικό τμήμα αιμοδοσίας έχουν στηθεί σύλλογοι αιμοδοτών μέχρι τους Κωστακιούς Άρτας. Εξίσου σημαντικό είναι το κόλουθο στατιστικής φύσης στοιχείο: το 85% του αίματος παρέχεται από εθελοντές αιμοδότες.

Ασχολούμενος με το ζήτημα αυτό αποκόμισα δύο πράγματα. Ότι, πρώτον, η εθελοντική αιμοδοσία είναι κρίσιμα σημαντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο, και ότι, δεύτερον, οι συμπολίτες μας εθελοντές αιμοδότες, δίνουν ηχηρό παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!

Γιατί πρέπει να λέμε και τα καλά, όχι, μονάχα, τα δυσάρεστα!

Κώστας Μαζιώτης

Προηγούμενο άρθροΟ ΑΓΙΑΞ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΩΝ ΠΙΡΣΜΑΝ, ΕΡΑΜΟΥΣΠΕ “ΚΑΘΑΡΙΣΕ” ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ
Επόμενο άρθροΆντον Τσέχωφ 29 Ιανουαρίου 1860 – 15 Ιουλίου 1904