“Έτσι που τραύλισα το πεπρωμένο μου” Βύρων Λεοντάρης – Εισαγωγή-Ανθολόγηση: Θωμάς Ιωάννου

Το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος το 2021 με αφορμή την διακοσιετηρίδα από την Επανάσταση των Ελλήνων ξεκίνησε μια σειρά εκδόσεων με τον γενικό τίτλο “Δύο Αιώνες Ελληνικής Ποίησης”. Σε κάθε τόμο που εκδίδεται, ένας σύγχρονος Έλληνας Ποιητής ανθολογεί έναν παλαιότερο. Πρόσφατα, εντόπισα στο Σιμούν έναν τόμο όπου ο καλός φίλος και Πρεβεζάνος ποιητής Θωμάς Ιωάννου ανθολογεί τον ποιητή Βύρωνα Λεοντάρη. Ο Β. Λεοντάρης, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμού άλλου φίλου, εν Αθήναις ευρισκομένου και φιλαναγνώστη, αποτελεί “θρύλο” για τα ελληνικά γράμματα. Γεννημένος το 1932 στη Νιγρίτα Σερρών με καταγωγή από τη Σάμο, μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Νομική και εργάστηκε ως νομικός. Δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή με τίτλο “Γενική Αίσθηση” το 1954. Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά έντυπα όπως “Επιθεώρηση Τέχνης”, “Η Εφημερίδα των Ποιητών”, “Κριτική” κ.α. ενώ σε τακτά διαστήματα εξέδιδε της συλλογές του. Από το 1973 αποτέλεσε σταθερό μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού “Σημειώσεις”, όπου κατά βάση δημοσίευε θεωρητικά κείμενα. Πέθανε στην Αθήνα το 2014.

Την ποίηση του Λεοντάρη χαρακτηρίζει η ποικιλομορφία, οι εναλλαγές μεταξύ ελεύθερου στίχου και παραδοσιακού έμμετρου, η αντίσταση στον πειρασμό της άκριτης υιοθέτησης ποιητικού λόγου του συρμού και, το κυριότερο, η χρυσή τομή ανάμεσα στην σαφήνεια και στη γνήσια ποίηση. Εξάλλου, δεν παρέλειπε να χρησιμοποιεί λεκτικούς τύπους από το σύνολο της ελληνικής ποιητικής συγκομιδής, αποτέλεσμα της βαθιάς μελέτης του.

Δεν έχω γνώση του συνόλου του έργου του Βύρωνα Λεοντάρη, αυτή η κομψή ανθολογία είναι στην ουσία η πρώτη επαφή μου μαζί του. Εντούτοις, δηλώνω γοητευμένος από ό,τι διαβάζω και είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω τον κάθε ενδιαφερόμενο και την κάθε ενδιαφερόμενη πως σε αυτή την ανθολόγηση δεν περισσεύει τίποτα και, φυσικά, η ανάγνωση προσφέρει χαρά και διάθεση για γόνιμο αναστοχασμό.

Βεβαίως, κινείται το ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα ποιήματα του Βύρωνα Λεοντάρη, καθώς και για τους υπόλοιπους τόμους της σειράς “Δύο Αιώνες Ελληνικής Ποίησης” από το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος.

Ο Τοποτηρητής