Έρχεται το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας ΑΥΛΑ.

Κάθε Ιούνιο από το 2001 μέχρι σήμερα η πόλη της Πρέβεζας πάλλεται σε ένα πολύχρωμο ρυθμό. Στα σοκάκια της, στις πλατείες της, και στους δημόσιους χώρους παρελαύνουν σε ένα αέναο χορό χαμογελαστά πρόσωπα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και από διάφορα μέρη του κόσμου. Με μια μικρή παύση λόγω της πανδημίας γιορτάζουμε τα 20 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Πρέβεζας το οποίο μετονομάζεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Ayla με αφορμή και την επέτειο συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).
Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Ayla θα λάβει χώρα από τις 22 ως τις 26 Ιουνίου 2023 υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η διοργάνωση είναι του Χορευτικού Όμιλου Πρέβεζας με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Το φεστιβάλ φέρει τον τίτλο AYLA που σημαίνει άυλο και επικεντρώνεται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά με έμφαση στο χορό. Στόχος του AYLA είναι η διατήρηση και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα της χορευτικής κληρονομιάς. Με την συμμετοχή χορευτικών γκρουπ από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ινδία, την Αρμενία, την Σερβία και την Αίγυπτο μοιραζόμαστε άυλα πολιτιστικά αγαθά: έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού κάθε λαού.

Φωτο: Σπύρος Βαγγελάκης

Οι συμμετέχουσες χορευτικές ομάδες θα παρουσιάσουν χορούς της χώρας τους ή άλλα στοιχεία εγγεγραμμένα στην λίστα Άυλης Κληρονομιάς της Unesco ή στον κατάλογο των χορών άυλης κληρονομιάς του εθνικού τους καταλόγου. Από την ελληνική πλευρά εκτός άλλων συμμετέχει και η ομάδα της Ψυχαργούς, με ένα χορό από τη λίστα της Εθνικής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διδάχθηκαν από τον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Θάνη.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού έχει κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Πέρα από την αύξηση της επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητάς της πόλης μας ενισχύει την κοινωνική συνοχή, και τονώνει την τοπική υπερηφάνεια και ταυτότητα, μέσα από την γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, τα έθιμα και τις παραδόσεις των.

Το Πρόγραμμα
22 Ιουνίου
• Άφιξη χορευτικών συγκροτημάτων. Τελετή έναρξης στο χωριό του Μύτικα .Xοροί Ζαγορίου –Σύλλογος Μύτικα
23 Ιουνίου
• Πανόραμα παραδοσιακών χορών στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος»
24 Ιουνίου
• Μια πόλη άνω –κάτω – Τα χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν την πόλη
• Υπαίθριο Συμπόσιο AYLA στον παραλιακό πεζόδρομο. Χοροί και παραδόσεις από την λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Προβολές ταινιών, παρουσιάσεις. Επιστημονικά υπεύθυνος του Συμποσίου είναι ο καθηγητής Λαογραφίας Βαγγέλης Αυδίκος.
25 Ιουνίου
• Επίσκεψη στην Αρχαία Νικόπολη ή στο Αρχαιολογικό Μουσείο (αναλόγως της διαθεσιμότητας λόγω των εθνικών εκλογών)